Úsporné vaření na úsporném sporáku

Sporák se využívá dennodenně, proto byste ho měli vybírat velmi pečlivě. A to jak s ohledem na výkon, finanční náklady i množství funkcí.

Plynové hořáky, litinové plotýnky, sklokeramická deska nebo indukce? Vařit můžeme na různých typech desek a sporáků, které se od sebe liší intenzitou, spotřebou energie a účinností. Jejich příkon je často enormní, proto asi každého napadlo, zdali by se nedalo na vaření ušetřit. Jak to tedy je a která varianta je pro vaření nejúspornější?

Jestliže si tedy chcete pořídit nový sporák, máte na výběr buď plynový, elektrický nebo kombinovaný sporák. Každý sporák má své výhody a nevýhody, takže si předem musíte stanovit priority, co od svého sporáku očekáváte. Pokud chcete sehnat, co nejlevnější produkt, tak by vaše očekávání neměla být příliš vysoká. Na druhou stranu však při výběru sporáků neplatí pořekadlo „čím dražší, tím lepší“. Už za několik tisíc korun totiž můžete sehnat výkonný a energeticky úsporný sporák. Na co se tedy zaměřit?

Plynový sporák potřebuje logicky přívod plynu, elektrický sporák zase přívod elektrické energie (většina elektrických sporáků vyžaduje vyšší přívod elektřiny v hodnotě 400 V).  Rozdíly mezi plynovým a klasický elektrickým (litinovým) sporákem nejsou považovány za výrazné. Rekonstruovat kuchyni a způsob vaření proto rozhodně není ospravedlnitelné ekonomickými úsporami. Investice se vám zkrátka nezaplatí. Navíc ji ani nelze zodpovědně propočítat, protože ceny plynu i elektřiny jsou nestálé.

Plynový sporák a jeho výhody

Zaprvé vás základní plynový sporák vyjde na zhruba čtyři až pět tisíc korun, což je o několik tisíc méně než v případě elektrického sporáku. A navíc ušetříte i při jeho používání – za vaření a pečení na plynu totiž zaplatíte méně než v případě elektrické energie.

Hlavní přednost má plynový sporák ve své varné desce, která se povětšinou skládá ze čtyř různě velkých hořáků. Ty zajišťují okamžitý intenzivní ohřev, který navíc můžete sami libovolně regulovat. Účinnost plynových hořáků je tak velmi vysoká a k úniku zbytkového tepla zde nedochází vůbec nebo jen v minimální míře. Záleží totiž především na vás, jak budete úsporní při vašem vaření.

Plynový sporák a jeho nevýhody

Kdyby se plynový sporák skládal jen z varné desky, tak by se mu příliš věcí vyčíst nedalo. Jenže je tu ještě plynová trouba. A právě ta je hlavním negativem plynového sporáku. Plynová trouba se velice špatně reguluje, navíc jídlo ohřívá pouze zespoda, což může zapříčinit spálení vašeho připravovaného pokrmu. Podle odborníků z řad gastronomie je také jídlo pečené v plynové troubě vysušenější, než když se připravuje v troubě elektrické.

(Elektrický sporák si probereme v dalším článku).