Jarní úklid v kuchyni

Uklízíme ji prakticky denně a je třeba věnovat více ji pozornosti, než ostatním místnostem v bytě.

Úklid kuchyně se od ostatních pokojů značně liší. Na vině jsou tuky a výpary z vaření, které se ukládají spolu s prachem na všech plochách. Násáknou do výmalby na zdech, do porů přírodních materiálů a dokonale přilnou k laminátu, sklu či plastům. Zatímco vy máte pocit, že všechno je v pořádku, každý váš návštěvník vnímá specifický pach vaší kuchyně po svém.

Špína se ukrývá nejen na viditelných místech, jako jsou podlaha, dřez nebo pracovní deska, ale i na poličkách s potravinami, na skříňkách, za sporákem a linkou nebo na zadní mřížce ledničky.

Uklidit na nedostupných místech je těžší, za sporák či chladničku se při běžném úklidu nedostanete. Při posouvání spotřebičů musíte být opatrní, pokud je třeba odpojit od elektrické sítě a pokud máte plynový sporák, dbejte na to, aby nedošlo k poškození plynové hadice. Opatrnost je nezbytná i u menších spotřebičů. Mixéry, topinkovač ani konvice pod tekoucí vodu nepatří.

Ekologická domácnost

  • nečistoty v mikrovlnné rouře uvolní pohár s vodou s přídavkem citronové šťávy
  • ocet – odstraňuje vodní kámen, bakterie a pachy z dřevěných desek na krájení masa
  • citronová kyselina – odstraňuje vodní kámen, skvrny
  • sůl – odstraňuje skvrny, nahrazuje práškové čisticí prostředky
  • sóda bikarbóna – pohlcuje pachy, odstraňuje skvrny z dřevěného nářadí

    Vodný kámen z rychlovarné kanvice, kávovaru nebo stroje na espresso uvolňuje roztok kyseliny citrónové, popřípadě ocet. Ten samý roztok dobře vyčistí i ledničku.