Doma připravené jídlo je většinou levnější než jídlo z restaurace, to však neznamená, že se během přípravy domácích pokrmů nevyplatí myslet na spotřebu energie. Vhodně zvolené nádobí a správné kulinářské zvyky pomohou snížit energetickou náročnost spojenou s domácím vařením. Jednoduché zásady a vhodné nádobí pomůže udržet energetickou náročnost v kuchyni v rozumných mezích. A zdaleka to není jen v tom pořídit si nové – úspornější – spotřebiče.
Na čem vařit: Plyn, litinové plotýnky, sklokeramika nebo indukce?
Při výběru varné desky můžeme volit mezi deskou plynovou a několika typy variant elektrických. Obecně lze říct, že plynová deska společně s elektrickou s litinovými plotýnkami patří z hlediska provozu mezi nejméně úsporné. Lépe jsou na tom sklokeramické elektrické varné desky a zcela nejvyšších úspor dosáhnete při používání desek indukčních. Pokud se však rozhodujete zda-li svůj méně úsporný spotřebič vyměnit nebo si právě pořizujete nový, zamyslete se nejprve nad frekvencí vaření ve vaší domácnosti. Indukční varná deska sice vyniká nejekonomičtějším provozem, zároveň je ale pro ni typická nejvyšší pořizovací cena. Pokud tedy doma vaříte prakticky denně, bude pro vás indukční deska zřejmě dobrou volbou s relativně brzkou návratností. Jestliže však vaříte jen málo, byla by pro vás návratnost vynaložených prostředků pravděpodobně v nedohlednu.
Vaření: Přehled úsporných opatření | |
Opatření | Výsledek |
Používání poklice při vaření | až 4x úspornější provoz |
Indukční varná deska | o 60 – 80 % nižší spotřeba ve srovnání se sklokeramikou |
Správná velikost hrnce | úspora v desítkách %, např. hrnec o průměru o 3 cm menším než plotýnka znamená zvýšení spotřeby energie o cca 30 % |
Vypínat elektrický sporák (neplatí pro indukci) a troubu v několikaminutovém předstihu | úspora energie v závislosti na energetické náročnosti spotřebiče |
Ohřívat jen takové množství vody, které je potřeba | zamezíme plýtvání energií, např. pokud přivedeme k varu 1 l vody a následně použijeme jen 0,5 l, bylo 50 % energie vynaloženo zbytečně |
Tlakový hrnec | uspoří až 50 % energie |
Kvalitní nádobí s rovným dnem | zamezení tepelným ztrátám |
Odstraňovat vodní kámen z rychlovarné konvice | snížení spotřeby energie |
Snadný způsob, jak ušetřit za energie, je používat mikrovlnnou troubu k ohřevu potravin. Uspoříte až 50 % ve srovnání s varnou deskou či troubou. Při vaření ušetříte čas i peníze také použitím rychlovarné konvice k ohřevu vody. Jakmile bude horká, jednoduše ji přelijete do hrnce a pokračujete ve vaření. Tento způsob je vhodný pro všechny typy plotýnek s výjimkou indukční desky. Ta umožňuje velmi rychlý ohřev vody.
Ohřívat celý litr vody, když vlastně potřebujete jen čtvrt litru – to zvyšuje energii až o 75 %. Čím víc vody ohříváte, tím více energie spotřebujete. A není škoda zatěžovat peněženku více, než musíte?
Dobrou službu nám při snaze uspořit energii může přinést kvalitní nádobí. Obzvláště při používání sklokeramických desek je velmi důležité zcela rovné dno hrnců, které zabraňuje zbytečným tepelným ztrátám. Je také účelné si opatřit takové nádobí, které svým průměrem odpovídá plotýnkám na varné desce. Z hlediska energetické úspornosti provozu je totiž nevhodné používat k vaření malý hrnec na větší plotýnce a naopak.
Dbejte na to, aby hrnec odpovídal velikosti plotýnky. Kdybyste nezvolili tu správnou, spoustu tepla unikne pryč bez užitku nebo naopak budete potřebovat daleko více energie na přípravu. Stačí, aby byl hrnec menší o tři centimetry než varná plocha a už zvyšujete spotřebu energie až o 30 %.
Pravidelně čistěte rychlovarnou konvici od vodního kamene. I to je způsob, jak jednoduše snížit spotřebu energie v kuchyni. Čas od času také vydrhněte dvířka u trouby, abyste se přes sklo mohli pohodlně dívat na připravované jídlo. Při každém otevření dvířek totiž zbytečně uniká až 20 % tepla.