Jak vybrat sporák podle nezávislého testovacího serveru dTest: Malý vařič, varná deska, pečicí trouba, kombinovaný spotřebič, ve kterém se slučují funkce více přístrojů – ať to či ono vždy je středem kuchyně.
Máme-li doma vestavěný nebo volně stojící sporák, vždy se skládá ze dvou základních částí: varné desky a pečicí trouby. A protože sporáky už dávno nepatří mezi jednoduché spotřebiče, a protože jejich výběr dokáže pořádně zamotat hlavu, či dokonce přinést i přehmat z neznalosti, připojíme vedle rad pečujících i pár dobrých informací na cestu do obchodu.
Plynová varná deska je při provozu poměrně nenáročná na údržbu. Vaření na ní je pohodlné a v současnosti stále ještě nejrozšířenější.
Rady pro výběr
- Vždy se informujte, zda hořáky varné plynové desky jsou vybaveny tryskami pro ten druh plynu, kterým je zásobována vaše domácnost; případně zda je možno trysky vyměnit dodatečně.
- Instalaci plynové desky či případnou výměnu trysek musí provádět odborník, tj. koncesiovaný plynoinstalatér.
- Pro vlastní pohodlí a bezpečí dejte přednost výrobkům, které jsou vybaveny automatickým zapalováním a tepelnou pojistkou plamene.
Sklokeramická varná deska je nejrozšířenějším typem elektrických desek, která nejenom z trhu ale i z domácností vytlačuje klasické litinové plotny. Její údržba je v porovnání s plynovou deskou mnohem snadnější, neboť její hladký povrch „bez záhybů“ se snadněji otírá a čistí. K běžné údržbě desek nabízejí renomovaní výrobci různé speciální tekuté čisticí prostředky.