Vaření na plynu, elektřině nebo indukci?

Profesionální kuchaři upřednostňují plyn, ale někde plyn zavést nejde, takže se musí vařit na elektřině. A nejrýchlejší a nejúspornější je zase indukce. Takže co z toho si má člověk vlastně vybrat?

A na čem vaříte vy?

Prvotním směrem výběru je samozřejmě dostupnost plynové přípojky, v tom případě není co řešit a plynový sporák bude hlavním prvkem vaší kuchyně. Pakliže máte na výběr, orientujte se podle toho, na co jste zvyklí.

Jaké jsou hlavní rozdíly mezi plynem a litinovými plotýnkami elektrického sporáku? Plyn je nesrovatelně rychlejší a rychleji reaguje na snížení teploty, ale mnoha lidem vadí nebezpečí úniku plynu, obzvláště, když bydlí v paneláku plném lidí, u kterých nemají jistotu, zda plyn vypínají.

U elektrického sporáku trvá déle, než se plotýnky rozhřejí a také na změnu teploty reagují velmi pomalu. A hlavně, když vám kvůli počasí vypadne přívod elektřiny, tak nezbývá, než vzít celou rodinu do restaurace, protože doma si neuvaříte ani vodu na kafe.

Při koupi elektrického sporáku můžete vybírat mezi dvěma variantami; staršími litinovými plotýnkami sklokeramickou deskou. První levnější model je však náročnější ohledně délky ohřívání a nevýhodou je i větší setrvačnost při regulaci teploty. Účinnost litinových plotýnek je 50 %. Sklokeramická deska je naopak o něco dražší, ale zajišťuje nižší spotřebu elektřiny.

Indukce

Deska s indukčním ohřevem  pracuje na principu zákona o elektromagnetické indukci. Položením kovové nádoby na keramickou desku se vytvoří silné magnetické pole, jehož proudy procházejí skrz dno kovové nádoby, a tak ho velmi rychle ohřívají. Indukční cívka se aktivuje dotekem dna hrnce. Hlavní výhodou ohřevu je snížení tepelných ztrát, protože se ohřívá přímo dno kovové nádoby (u zbylých typů se nejdříve ohřívá plotýnka a ta poté předává teplo nádobě).

Indukční varná deska je sice úsporná, ale co se týče pořizovacích nákladů, je bezkonkurenčně nejdražší. Nehledě na to, že na vaření na indukci si musíte pořídit speciální sadu nádobí, kastról po babičce se zde neuplatní.

Který sporák je nejúspornější?

S ohledem na spotřebu energie není příliš velký rozdíl mezi plynovým sporákem a elektrickým s litinovými plotýnkami. Naopak při používání sklokeramické desky, se náklady na vaření mohou snížit až o 1000 Kč.

Jako nejvýhodnější s ohledem k úspoře energie při vaření můžeme bezesporu označit indukční sporák