Kritéria výběru ledničky

Jak vybrat ledničku podle serveru dTest: Důležitým kritériem výběru chladničky je klimatická třída. Jiné požadavky budete mít na chladničku do kuchyně, kde je celoročně stálá teplota, než na přístroj na chatu, kde se teploty často mění. Neméně důležitá je energetická třída, od které se odvíjí spotřeba energie, využitelný objem chladničky nebo beznámrazové systémy, které usnadňují údržbu.

V současnosti je chladničkou vybavena takřka každá domácnost ve vyspělém světě. Chladničky jsou k dostání v celé řadě různých velikostí a provedení, jejich základní princip je však shodný – jedná se o izolovaná tepelná čerpadla, která ve svém vnitřku udržují nižší teplotu, než je teplota okolního vzduchu. Tím zpomalují rychlost množení bakterií a pomáhají udržet potraviny déle čerstvé.

V závislosti na vašich potřebách a možnostech si můžete vybrat klasickou volně stojící chladničku, podstavnou chladničku, kterou můžete umístit například pod kuchyňskou linku, nebo některý z vestavných modelů, který po zabudování do interiéru kuchyně splyne s prostředím a působí nerušivým a elegantním dojmem. Mnoha lidem samotná chladnička nestačí, a tak volí kombinované modely chladničky s mrazničkou, které v horní části chladí a v dolní mrazí (nebo naopak). Náročnější uživatele by mohly zajímat takzvané americké chladničky, kde chladicí a mrazicí část není rozdělena horizontálně, nýbrž vertikálně.

Podle čeho vybírat

Energetický štítek

Ať se nám to líbí, nebo ne, chladnička představuje jeden z klíčových prvků v domácnosti – její rozměry jsou nezanedbatelné a po ekonomické stránce se jedná o spotřebič, který vaši peněženku zatíží nejvíce. Na rozdíl od většiny ostatních spotřebičů totiž chladničky běží takřka nepřetržitě, a proto si pozorně prohlédněte přiložený energetický štítek. Štítek dle platné legislativy musí mít všechny prodávané chladničky. Naleznete na něm tyto údaje:

  • Energetickou třídu – informuje o energetické účinnosti. Stupnice se pohybuje od A+++ až po G, kdy první označení znamená energeticky nejšetrnější výrobek. Platí, že na základě směrnice o ekodesignu mohou být od července 2014 uváděny na trh jen chladničky třídy A++ a nejlepší z kategorie A+. Ovšem pozor, jedná se spíše o orientační údaj. 
  • Roční spotřebu – v kWh/rok. Uváděná roční spotřeba je pouze orientační a od skutečných hodnot se může poměrně výrazně lišit. Roční spotřeba energie uváděná na energetických štítcích je pouze orientační, protože tato hodnota vychází z nereálných podmínek.
  • Užitný objem – udává, jaké množství potravin může teoreticky pojmout. Do třetice platí, že tvrzení výrobce nelze brát doslova. Skutečný naměřený využitelný objem ledničky (a mrazničky) může být i o několik desítek litrů menší.  Výrobci při uvádění objemu totiž často nepočítají s tím, že v chladničce nebo mrazničce jsou ještě poličky a zásuvky, které výsledný objem snižují.
  • Hlučnost – výhodnější je pochopitelně zvolit tišší chladničku. Hluk produkovaný tímto spotřebičem, respektive jeho kompresorem, se může zdát zanedbatelný, avšak zejména ve večerních a nočních hodinách, kdy je v domácnosti ticho, může působit velmi rušivým dojmem.

Výrobky chladicí a mrazicí techniky se rozdělují do čtyř klimatických tříd zohledňujících teplotu místnosti, ve které budou stát:

SN – teplota okolí +10 až +32 °C
N   – teplota okolí +16 až +32 °C
ST – teplota okolí +18 až +38 °C
T   – teplota okolí +18 až +43 °C

Většina přístrojů je určena do několika klimatických tříd zároveň, například SN, N, ST. To znamená, že budou správně fungovat v teplotách odpovídajícím rozpětí všech těchto tříd – například pro SN, N, ST od 10 do 38 °C. Bude-li chladnička stát v chladné spíži, měla by každopádně být z klimatické třídy SN (od 10 °C), horní hranice není v našem klimatu tak důležitá. Nebude-li teplota odpovídat, nebude mít výrobek optimální podmínky pro svůj provoz, což se může projevit nejenom zvýšenou spotřebou energie, ale i na jeho funkčnosti.

Počet kompresorů a termostatů

Pro praktické používání kombinované chladničky tento technický údaj příliš velký význam nemá. Nevypovídá ani o výkonu ani o životnosti. Zato dvoukompresorové modely jsou dražší. Mnohem důležitější je, zda má kombinovaná chladnička dva termostaty, tedy zda umožňuje nezávislé a přesnější nastavení teploty v chladicí a mrazicí části.

I když většina chladniček s dvěma termostaty má zároveň dva kompresory, některé mají jen jeden. Při výběru můžete na počet kompresorů s klidem zapomenout a vybírat podle počtu termostatů. Na trhu jsou již spotřebiče se třemi termostaty, které umožní separátní nastavení teploty i pro tzv. nulovou zónu, která je určena k uchovávání choulostivých potravin, jako jsou čerstvé maso nebo ryby (výrobci ji nazývají například BioFresh, CoolSelect a podobně). Více termostatů se hodí i v případě, že chcete odmrazit mrazničku při zapnuté chladničce nebo naopak.

Rozměry

Pokud kupujete kombinovanou chladničku podle rozměrů, počítejte s tím, že pro správné fungování je třeba kolem ní nechat pár centimetrů prostoru kvůli cirkulaci vzduchu. Po stranách je to většinou jen pár centimetrů, ale nad ní to může být pět nebo deset centimetrů. Doporučené odstupy najdete většinou v návodu k použití a my je v našich hodnotících tabulkách už započítáváme k rozměrům přístroje. Pokud se jimi nebudete řídit, počítejte s navýšením spotřeby.

Mimo pečlivého změření místa, kam hodláte svou novou chladničku umístit, si rozmyslete, na kterou stranu se mají otevírat dvířka chladničky. Některé modely umožňují oboustranné otevírání, což se hodí zejména v domácnostech, kde není místa nazbyt.

Bez námrazy to jde lépe

Doporučujeme vybírat modely s beznámrazovým systémem jak v chladicí, tak mrazicí části, protože tím odpadá nutnost vnitřní prostory pravidelně odmrazovat. Tyto systémy se většinou nazývají No Frost, v poslední době se objevují také názvy Low Frost nebo Smart Frost. Pokud byste chladničku i mrazničku pravidelně neodmrazovali, projeví se to horším fungováním a vyšší spotřebou energie.

Údržba

Chladničku byste měli udržovat co nejčistší. Je to potřebné pro zdravotní nezávadnost skladovaných potravin i zabránění zbytečného navyšování spotřeby.

Chladničky stejně jako mnoho jiných spotřebičů obestírá řada mýtů.

Pojďme si v krátkosti vyložit příklady potravin, které v lednici nemají co dělat:

  • Rajčata – pobyt v chladném prostředí negativně ovlivní jejich chuť a strukturu
  • Vodní meloun – v parném létě přijde kousek pěkně vychlazeného melounu rozhodně vhod, máloco umí osvěžit stejnou měrou. Problém je v tom, že stejně jako v případě rajčat i melouny po delší době v lednici ztrácí na kvalitě svých senzorických vlastností
  • Brambory – v chladničce mohou nepříjemně zesládnout
  • Cibule – rychle měkne a plesniví
  • Česnek – při uložení v lednici začíná poměrně rychle klíčit, měkne, ztrácí říz a snadno zplesniví
  • Pálivé omáčky – chilli a jiná pálivá dochucovadla obvykle nemají problémy s trvanlivostí ani několik let uložení v pokojové teplotě
  • Banány – při nízkých teplotách rychle černají a získávají horší chuť

Se zápachem v lednici můžete bojovat i jinak než nákupem filtrů či pohlcovačů pachů. Můžete si vyrobit vlastní – fungovat může například prášek na pečení či aktivní uhlí. V zásuvce se zeleninou přenos pachů výrazně snižuje pomačkaná kulička z papíru.

Nejčastější problémy

Chladničky mohou budit dojem jednoduchých přístrojů, jejichž oprava je rutinní záležitostí. Opak je ale pravdou, většinu závažnějších poruch byste měli svěřit odborníkům. Sami můžete při zpozorování problémů provádět běžné zkoušky funkčnosti – otestovat, zda dveře ledničky dostatečně těsní, zda je funkční žárovka pro vnitřní osvětlení, jestli je dobře nastavený termostat či zda není poškozen přívodní kabel. Opravu kompresoru nebo problémy s nedostatkem chladiva ale rozhodně raději svěřte specialistovi.

Zpětný odběr, likvidace, recyklace

Chladnička je spotřebič řazený mezi nebezpečné odpady (i přesto, že již řadu let nesmí obsahovat nechvalně známé freony) s potenciálními velmi negativními dopady na životní prostředí, a podle toho se s ním také musí nakládat. Zároveň obsahuje velké množství recyklovatelných částí. Jeho správná likvidace je proto přínosná ekologicky i ekonomicky.

Pro případ, že by někdo nevěděl, že se starou chladničkou nemůže nakládat, jak se mu zlíbí, má prodejce povinnost informovat spotřebitele, že elektrozařízení nesmí být vhazována do komunálního směsného odpadu, ale že musí být odkládána na místa k tomu určená (vyhláškou obcí, v místech zpětného odběru).

Nejschůdnější možnou cestou zbavení se staré chladničky je právě zpětný odběr. V praxi to znamená, že při nákupu nové chladničky máte právo prodejce požádat o odvoz staré ledničky či zařízení podobného typu. Pokud této možnosti nevyužijete, můžete samozřejmě lednici odvézt do sběrného dvora.

Zpětný odběr, recyklace a likvidace (a jejich financování) patří k zákonným povinnostem výrobců. Aby byl tento proces usnadněn, byly vytvořeny takzvané kolektivní systémy, které představují neziskové asociace výrobců. Kolektivních systémů je v České republice šest. O velké domácí spotřebiče, kam spadají i chladničky, se starají systémy Elektrowin, RETELA, REMA a OFO-Recycling.