Sporák – které vaření je nejúspornější?

Sporákem většina výrobců označuje samostatně stojící spotřebič, jehož součástí je trouba a varná deska. Uvědomte si, že se bude jednat o spotřebič, který Vám bude sloužit když ne denně, tak jistě velmi často, a poměrně dlouhou dobu. Z toho důvodu mějte při výběru na mysli nejen momentální trendy, ale hlavně funkčnost, praktičnost a kvalitu výrobku, který volíte.

Základní motivací výběru tak může být vlastní zkušenost a zvyk na konkrétní styl vaření. Pořizovací cena plynového sporáku se pohybuje na zhruba stejné úrovni jako sporáku elektrického s litinovými plotýnkami. Ceny začínají už na sympatických šesti tisících korunách (v našem bazaru samozřejmě stojí méně, ale jejich kvalita je srovnatelná s novými spotřebiči), účinnost a spotřeba vedou k podobným nebo lehce nižším číslům než u litiny.

Zastánci plynu si nemohou vynachválit, jak je praktický. Podle potřeby lze okamžitě upravit sílu plamene. U elektrické plotýnky musíte čekat, až vychladne, čímž dochází k tepelným ztrátám. Mnoha odpůrcům plynového sporáku vadí nebezpečí úniku plynu. V dnešní době je však většina z nich vybavena pojistkou a ve chvíli, kdy dojde k uhašení plamene, se automaticky zastaví i přívod plynu.

Výběr sporáku můžeme rozložit do tří základních kroků:

1. zvážení dispozic kuchyně;

2. volba podle přívodu;

3. funkce sporáku.

 

DISPOZICE

Výsledkem první volby by mělo být rozhodnutí, zda pořídit sporák vestavný, nebo volně stojící, jakou bude mít šířku, objem či počet plotýnek. Pro zabudování do kuchyňské linky jsou určeny „vestavné sporáky“, jež nejčastěji nalezneme jako samostatné vestavné spotřebiče – můžeme tak pořídit samostatnou troubu, která může být od varné desky úplně oddělena nebo si můžeme pořídit polyvalentní troubu, což znamená, že trouba je kombinovatelná s varnou deskou a ovládání obou spotřebičů je společné.

Sporáky se nejčastěji umisťují v přechodu pracovní plochy kuchyňské linky, nebo tam, kde je volné místo. Šířka sporáků je obvykle 50 cm, 55 cm a 60cm. Záleží jen na dispozici kuchyňské linky, kde bude sporák umístěn.

Elektrický sporák – plotýnky nebrat, sklokeramika je úspornější

Při koupi elektrického sporáku můžete vybírat mezi dvěma variantami; staršími litinovými plotýnkami sklokeramickou deskou. První levnější model je však náročnější ohledně délky ohřívání a nevýhodou je i větší setrvačnost při regulaci teploty. Účinnost litinových plotýnek je 50 %.

 

Sklokeramická deska je naopak o něco dražší, ale zajišťuje nižší spotřebu elektřiny. Její účinnost je o 10 % vyšší a požadované teploty dosahuje mnohem rychleji.

Oproti klasickým plotýnkám snižuje sklokeramická deska ztrátu energie při rozehřívání desky a je úspornější a bezpečnější. Některé sklokeramické desky mou být vybaveny také zónami pro její rychlejší rozehřátí, jež většinou nalezneme pod názvy Superrychlá zóna, Quick systém, HiLight zóny, Sprint start aj. Rovnost desky také minimalizuje ztrátu prostoru mezi plotýnkami. Ovládaní sklokeramických desek může být jak mechanické, tak dotykové.

 

elektrických sporáků je trouba dobře regulovatelná (50 – 250°C) a rozloží teplo rovnoměrněji (ohřívá i shora), u horkovzdušných trub je zajištěno proudění horkého vzduchu ve vnitřním prostoru. Nevýhodou elektrického sporáku je jeho větší energetická náročnost. Některé elektrické sporáky také požadují přívod 400 V. Pokud zvolíte elektrický sporák, můžete si vybrat z klasických litinových plotýnek, sklokeramické desky či indukční báze ohřevu. Klasické elektrické varné desky s litinovými plotnami bývají již běžně vybaveny plotýnkou s „červeným bodem“, který umožňuje její rychlejší rozehřátí.

Z dlouhodobého hlediska je tedy výhodnější investovat do modernější sklokeramiky, která se i snadněji čistí a je vybavena světelnou indikací zbytkového tepla, jež snižuje riziko popálení. Nevýhodou je vyšší náchylnost sklokeramiky na rozbití, které většinou ústí v nákup zcela nové desky.

Při přímém porovnání sklokeramika versus litinové plotýnky činí úspora až 40 % ve prospěch sklokeramiky.

U nových typů nejsou výjimkou ani elektronické ukazatele či displeje, jež informují o probíhajícím dění na varné desce.

Indukční ohřev – rychlost a úspory

Nejmodernějším zástupcem ve světě vaření je sklokeramická deska s indukčním ohřevem. Jedná se o úsporný zdroj tepla, který pracuje na principu zákona o elektromagnetické indukci. Položením kovové nádoby na keramickou desku se vytvoří silné magnetické pole, jehož proudy procházejí skrz dno kovové nádoby, a tak ho velmi rychle ohřívají. Indukční cívka se aktivuje dotekem dna hrnce. Hlavní výhodou ohřevu je snížení tepelných ztrát, protože se ohřívá přímo dno kovové nádoby (u zbylých typů se nejdříve ohřívá plotýnka a ta poté předává teplo nádobě).

Její primární devízou je takřka nulová ztráta tepla při přechodu – ohříváno je přímo dno kovové nádoby. V rámci ohřevu elektrickou energií je typem, který je energeticky nejméně náročný a většinou se vyrábí se sklokeramickou vrchní deskou.

Výhody obou typů sporáků naleznete u sporáku kombinovaného. Kombinovaný sporák slučuje v sobě klady elektrických trub a plynových plotýnek. Vaření usnadní dobře regulovatelné plynové hořáky (věnujte pozornost výběru mřížek hořáku, měly by být funkční a bezpečné), zatímco komfort pečení poskytne elektrická trouba.

FUNKCE

Požadovaná velikost je individuálním krokem každého z nás. Pokud bydlíte sami nebo jen dva, patrně si nepořídíte sporák s objemem trouby 94 l. Jedná-li se však o vícečlennou domácnost nebo do budoucnosti počítáte s rozšířením rodiny, měli byste vybírat sporák takový, který zabezpečí plynulý chod domácnosti a pokryje její potřeby.

Trouby mohou mít například program předehřívání, KeepWarm, rozmrazení a bývají také vybaveny teleskopickými výjezdy plechů, výklopným grilem, kombinací způsobů pečení, ochlazováním dvířek, vnitřním osvětlením trouby během pečení aj. Samozřejmostí každého spotřebiče by měla být dětská pojistka. Plynové sporáky jsou například běžně vybaveny pojistkou proti zhasnutí plamene a elektrickým zapalováním.

Pokud spíše vaříte, měli byste se zaměřit především na nabízené funkce varné desky a naopak, pokud více využíváte při připravování jídla troubu, tak byste měli svou pozornost zaměřit právě na ni. Nemusíte si pořizovat sporák s 15ti funkcemi a pak využívat 3. Přední je si promyslet, které z funkcí a nabízených programů plně využijete a které jsou pro Váš komfort a potřeby stěžejní.

Jako nejvýhodnější s ohledem k úspoře energie při vaření můžeme bezesporu označit indukční sporák. Rozdíly v energetických nárocích jednotlivých technologií sporáků však nejsou tak velké. Navíc vaření není v běžných domácnostech až tak velký žrout energie, protože sporák (přesto že má velký příkon) používáme většinou jen desítky minut denně.