Péče o sporák

Sporák je nejdůležitější součástí kuchyně. Kde jinde připravíte ty skvělé pokrmy, které vaše rodina a přátelé tak milují? Abyste i nadále mohli dělat radost svým blízkým, měl byste váš sporák udržovat v dobrém stavu. Jak toho docílit, vám poradíme v dnešním článku.

 

10 rad, jak udržet sporák fit

  1. Sporáku věnujte pravidelnou péči.
  2. Tekutiny a jídlo, které se během vaření dostali na varnou desku, utřete, jakmile plotýnka vychladne.
  3. Používejte speciální přípravky, které jsou určeny k ošetřování konkrétního povrchu varné desky (sklokeramika, nerez).
  4. Velké zbytky potravin na hladké varné desce můžete opatrně odstranit jednorázovým holicím strojkem. Potom na desku naneste speciální čistič a odstraňte zbytky usazenin.
  5. Během čištění ovládacího panelu dejte pozor, aby se vám neseškrábali popisky.
  6. Pokud má sporák otočné knoflíky, dejte pozor, aby se do nich nedostala voda. Pokud by se tak stalo, mohla by voda způsobit zkrat spínač hořáku.
  7. Pravidelně čistěte sklo na dvířkách trouby. Nahromaděné nečistoty by se mohly připéct a plochu nevzhledně obarvit.
  8. Troubu čistěte až ve chvíli, kdy je zcela vychladnutá, na velkou mastnotu použijte speciální čistič.
  9. Vnitřek trouby by se měl čistit 3 až 4 krát ročně. Usazeniny by se měly odstranit co nejdříve, protože čím větší vrstvu nečistoty v troubě necháte, tím více zvyšujete riziko, že se usazeniny vznítí.
  10. Nezapomeňte udržovat i zadní část sporáku, kam mohou zapadnout různé zbytky potravin.