Sporák je nejdůležitější součástí kuchyně. Kde jinde připravíte ty skvělé pokrmy, které vaše rodina a přátelé tak milují? Abyste i nadále mohli dělat radost svým blízkým, měl byste váš sporák udržovat v dobrém stavu. Jak toho docílit, vám poradíme v dnešním článku.
10 rad, jak udržet sporák fit
- Sporáku věnujte pravidelnou péči.
- Tekutiny a jídlo, které se během vaření dostali na varnou desku, utřete, jakmile plotýnka vychladne.
- Používejte speciální přípravky, které jsou určeny k ošetřování konkrétního povrchu varné desky (sklokeramika, nerez).
- Velké zbytky potravin na hladké varné desce můžete opatrně odstranit jednorázovým holicím strojkem. Potom na desku naneste speciální čistič a odstraňte zbytky usazenin.
- Během čištění ovládacího panelu dejte pozor, aby se vám neseškrábali popisky.
- Pokud má sporák otočné knoflíky, dejte pozor, aby se do nich nedostala voda. Pokud by se tak stalo, mohla by voda způsobit zkrat spínač hořáku.
- Pravidelně čistěte sklo na dvířkách trouby. Nahromaděné nečistoty by se mohly připéct a plochu nevzhledně obarvit.
- Troubu čistěte až ve chvíli, kdy je zcela vychladnutá, na velkou mastnotu použijte speciální čistič.
- Vnitřek trouby by se měl čistit 3 až 4 krát ročně. Usazeniny by se měly odstranit co nejdříve, protože čím větší vrstvu nečistoty v troubě necháte, tím více zvyšujete riziko, že se usazeniny vznítí.
- Nezapomeňte udržovat i zadní část sporáku, kam mohou zapadnout různé zbytky potravin.