Kdy jste naposledy čistili lednici? Jen se přiznejte! Možná si to už ani nepamatujete, a přitom je právě chladnička největší líhní bakterií.
10 minut jednou měsíčně stačí
(První dva kroky ale klidně můžete dělat jednou týdně)
1. Proberte obsah ledničky, zkontrolujte doby expirace. Zeleninu, různé zbytky a další potraviny překontrolujte, zda na nich není hniloba, plíseň nebo nehrají všemi barvami. Takové bez milosti vyhoďte!
2. Očistěte všechna místa, na které něco vyteklo. Snadno to bez poškrábání zvládnete houbičkou namočenou v teplé vodě s trochou saponátu. Nakonec místo přetřete čistou houbičkou nebo hadříkem.
3. Aby vaše chladnička stále dobře těsnila a udržovala tak všechny potraviny v chladu, otřete těsnění dveří vlhkou houbou s trochou saponátu. Nakonec ho otřete vlhkým hadříkem a pak dobře osušte.
4. Rukojeť otřete nějakou dezinfekcí. Skvělé jsou například vlhčené dezinfekční ubrousky. Abyste odstranili nehezké otisky prstů, které zdobí dveře chladničky, přeleštěte jejich hadříkem z mikrovlákna. Pokud máte spotřebič s nerezovým povrchem, použijte k tomu určené prostředky.
5. Prachem obalené vnější části kompresoru a výparníku (najdete je obvykle na zadní straně přístroje) způsobují, že chladnička stále spíná a neudrží tu správnou teplotu. Prach totiž funguje jako dokonalý izolant. Zbytečně si tak zvedáte svůj účet za elektřinu a možná se v ní i rychleji kazí potraviny. Chladničku odpojte a na očištění zadní strany použijte kartáč nebo vysavač, abyste prachu zbavili.