Elektrické spotřebiče jsou nedílnou součástí našeho životního prostoru. Jejich využívání nás však něco stojí. V České republice má 40 % obyvatel kuchyň o rozloze 6 až 10 metrů čtverečních. Malá kuchyň ale nutně nezaručuje menší účty za energie, které obvykle zbytečně narostou při neúsporném pečení či vaření.
Tipy na úspory v domácnosti
- Základním předpokladem pro snížení spotřeby energie je její průběžné sledování a měření. Pravidelně si zapisujte stavy vašich měřících zařízení.
- K největším žroutům energie v domácnosti patří lednice. Je důležité ji udržovat odmraženou a případně časem investovat do novější – úspornější.
- Při koupi spotřebičů neposuzujte jen cenu a výkon, ale i spotřebu energie, kterou najdete vyznačenou na přiloženém energetickém štítku.
- Jako nejlevnější vaření se zatím jeví využití zemního plynu. Na druhém místě je pak indukce, která je o 50 % úspornější než sklokeramická deska nebo elektrické plotýnky.
- Sporák s litinovou ploténkou je sice levnější, ale na svůj provoz potřebuje více elektrické energie. Destičky se déle zahřívají, mají méně regulačních stupňů a po vypnutí zůstávají zbytečně dlouho horké.
- Starší typy chladniček s mrazničkou spotřebují za rok i více než 600 kWh. Oproti tomu novější modely energetické účinnosti A+++ spotřebují až o 70 % méně energie. Při výběru nové chladničky berte v potaz také její velikost. Na jednu osobu v domácnosti obvykle stačí objem 55 litrů.
- Elektrická trouba: Není nutné ji vyhřívat dlouho před zahájením pečení. Jídlo vkládejte do trouby jakmile dosáhne potřebnou teplotu, po zhasnutí kontrolky termostatu. Elektrický sporák zapínejte, když je hrnec už na plotně a vypínejte před koncem vaření.
- Dalším prohřeškem je oblíbené otevírání dvířek ledničky na delší dobu, které představuje značnou energetickou zátěž. Dobře si proto rozmyslete rozmístění potravin tak, aby bylo přehledné a efektivní. Při vybalování nákupu šuplík naplňte potravinami mimo ledničku. Do ní pak vkládejte šuplík už plný.
- Poškozené těsnění na lednici třeba vyměnit co nejdříve. Jinak se teplý vzduch nepřetržitě dostává dovnitř, ochlazuje se a zvyšuje spotřebu elektrické energie. Do chladničky vkládejte pouze vychladlé potraviny.
- Klíčovou oblastí úspory v kuchyni je mytí nádobí. Nejméně úsporným způsobem je to ruční, a to pod tekoucí vodou. Takto dojde během 10 minut mytí ke spotřebě asi 120 litrů vody, což odpovídá plně napuštěné vaně. Mytí pod tekoucí vodou tak představuje navýšení účtu za spotřebu vody až o 3 300 korun ročně.
- Pokud máte méně znečištěné nádobí, volte na myčce program s co nejnižší teplotou. Šetřete i mytím nádobí v myčce. Pokud je napojena na teplou vodu, například 60 st. C, uspoříte až 50% elektrické energie.