Energetické štítky ledniček

U ledniček najdeme na energetickém štítku údaje o energetické účinnosti, celkové spotřebě a objemu. Za příslušným písmenem se často skrývá složitý výpočet, který nebere v úvahu celkovou spotřebu, ale účinnost. Pokud by nebylo označení vázané na objem, dopadly by větší ledničky v energetickém hodnocení vždy hůře.

Chladničky a ledničky patřily k prvním spotřebičům, které byly označeny energetickým štítkem. Chladnička a mrazák totiž patří mezi největší konzumenty energie každé domácnosti.

Energetická třída označuje zařazení do skupiny podle energetické náročnosti provozu spotřebiče. Pro jednodušší výběr slouží energetický štítek, kterým je povinně označena každá lednice. Spotřeba se odvozuje za provozu při ideálních podmínkách – teplotě okolí 20 °C a 70% zaplnění prostoru lednice.

 

V současnosti se vyrábí jen ledničky třídy A a vyšší.

 

Nejúspornější ledničky se pohybují v energetické třídě A+ a A++ a jejich spotřeba může být pouhých 0,3 kWh elektřiny denně. Třídy C a D jsou uváděny jako standardní, avšak na českém trhu se s nimi už téměř nepotkáme. Průměrná starší lednička by měla na energetickém štítku označené písmeno C.

Spotřebu elektrické energie ale ovlivňuje i prostředí, v němž je lednička umístěna. Obecně se nedoporučuje postavit lednici vedle sporáku nebo kamen, protože teplo, které z nich sálá, zvyšuje potřebu chlazení.

Ilustrační spotřeba energie ledniček podle energetických tříd

Energetická třída Roční spotřeba v kWh Náklady v Kč/den Náklady v Kč/rok
A+++ 160 2,10 768
A++ 219 2,88 1051
A+ 274 3,60 1315
A 305 4 1464

 

Energetický štítek lednička